Rüya yorum sitemize üye olun, düzenli olarak rüyalarınızı yorumlayalım. Eğer bir tek rüya yorumlatmak istiyorsanız konu ile ilgili başlığın altına yazabilirsiniz.
+18 oy
759 okuma
Simge Analiz kategorisinde Astral Gezgini (184k puan)  
Her ne kadar sitemizde islami, şamanik, sezgisel rüya yorumları yapılsa da bu yazımda psikolojik rüya yorumunun önemini anlatmaya çalışacağım.

Yorumunuz

Adınız (isteğe bağlı):
Gizlilik: E-posta adresiniz yalnızca bu bildirimlerin gönderilmesi için kullanılacak.
Spam Koruması:
gece ne renktir?
Gelecekte bu doğrulamadan kurtulmak için, lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.

8 Yorum

+11 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
seçti
 
En İyi Yorum
Gerçekliğin kurallarının uygulanmadığı gizemli ve büyüleyici rüya dünyasına giriyorsunuz. Umarız Rüyada rüya, rüyalarınızı anlamanıza ve onları daha iyi kullanmanıza yardımcı olur. Rüyanızda gördüğünüz simgelerin kilidini açmanın ve yorumlamanın anahtarını bulmanıza yardımcı olmak için varız. Rüyalarınızı psikolojik olarak anlamada, kişisel ilişkileriniz hakkında daha net bir görüş edinmede, gerçek duygularınıza sansürsüz bir bakış açısı ve yaşam konularında daha iyi bir anlayış kazanacağınızdan eminiz.  

Rüyalarınızın benzersiz olduğunu biliyoruz; başka hiçbir kaynak şahsi kişisel geçmişinize, duygularınıza veya deneyimlerinize sahip olamaz. Böylece, kendi rüyalarınız sadece kendi “gerçekliğinize” bağlanabilir. Bunu akılda tutarak, bir rüyayı yorumlarken kişisel hayatınızdan ve deneyimlerinizden yola çıkmak önemlidir.

Rüyalarınızı ve vermek istediği mesajı anladığınızda, bedeni, zihni ve ruhu birleştirme gücüne sahiptir. Kendi benliğiniz hakkında fikir edinmenizi ve daha fazla kendinizi keşfetmeniz için bir araç sağlar. Gerçek benliğinizi daha iyi anlayacak ve keşfedeceksiniz.

Bu konuda çalışan yüzlerce psikolog hala günümüzde bir kaç kişinin teorik akımından gitmektedir.
Kısaca bahsedecek olursak,

Alfred Adler (1870 -1937), rüyaların, uyanık yaşamlarınız üzerinde kontrol sahibi olmanın önemli bir aracı olduğuna inanır. Onlar problem çözme cihazlarıdır. Rüyalar bilinçaltından alınmalı ve yorumlanmalıdır, böylece problemlerinize daha iyi bir anlayış getirilebilir.

Psikanalizin babası olarak kabul edilen Sigmund Freud (1856-1939), Rüyaların Yorumlanması adlı eseriyle rüyalar konusundaki çalışmalarında devrim yaratır . Freud, kişiliğin patoloji ile ilgili yönlerini anlamak için rüyaları analiz etmeye başlar. Yaptığınız hiçbir şeyin tesadüfen olmadığına inanıyor; Her hareket ve düşünce bilinçaltı tarafından bir düzeyde motive edilir.

Calvin S. Hall, Jr. (1909-1985), rüyalar konusundaki çalışmasına uygun bir şekilde "içerik analizi" olarak adlandırılan özellikle rüya içeriği üzerine odaklanmaktadır . Rüyalar özünde düşünceler olduğundan, bilişsel bir süreçtir. Rüyalar, zihninizdeki erişilemez bölgelere veya bilinçdışı olarak bilinen bir bölgeye harita veya rota sağlar.

Akıl hocası Sigmund Freud gibi, Carl Gustav Jung da (1875-1960) bilinçaltının varlığına inanır. Ancak, bilinçaltını hayvansal, içgüdüsel veya cinsel olarak görmez; daha manevi olarak görür. Sonunda Jung, rüyalar üzerindeki farklı görüşleri nedeniyle Freud ile ayrılır.

Jung’a göre, rüyalar bilinçaltı ile iletişim kurmanın ve kendini tanımanın bir yoludur. Rüyalar gerçek duygularınızı bilinçten gizleme girişimleri değildir, aksine bilinçaltınıza açılan bir penceredir.

Frederick Perls (1893-1970)  Gestalt terapisi duygusal boşluklarınızı doldurmaya çalışır, böylece daha sonra birleşik bir bütün olabilirsiniz. Perls, rüyaların Benliğin reddedilen veya reddedilen kısımlarını içerdiğine inanmaktadır. Bir rüyadaki her karakter ve her nesne Benliğin bir yönünü temsil eder. Sen kasırgansın, sen saldırgansın, yıkılmış bir arabasın, köprü sensin, ve tozlu kitapsın. Perls, rüyaların evrensel bir sembolik dilin parçası olduğu fikrini reddeder. Her rüyanın onu gören kişiye özgü olduğuna inanır.
+7 oy
Sonbahar Astral Gezgini (351k puan)  
İlk Müslüman filozof ünvanına sahip Kindi, tabiat ilimleri arasında önemli yere yerleştirdiği rüyayı ve yorumu nefsin bir fonksiyonu olarak görüyordu. Ona göre rüya tabiat ilimleri arasında inceliği olan ve özellikle nefsin güçleri üzerinde söz etmeyi gerektiren bir konu, nefisle ilgili bir husustur. Nefsin hakiki güçleri iyi bilinmedikçe rüyayı çözmek mümkün değildir. Uyku nefsin tüm duyuları kullanmayı terk etmesidir. Şu var ki uykuda duyular çalışmasa da yapımız aynıdır. Uyku sağlığı yerinde olan canlının tabii olan duyuları kullanmama halidir. Uyku sırasında birtakım iç duyular, söz gelimi muhayyile, musavvire serbest hale gelir, böylelikle rüya gerçekleşmiş olur. İç duyular hem uyanıkken hem uykuda fonksiyon görürler ama uykuda iç duyular daha etkin hale gelirler.
+6 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
İnsanlık tarihinin hemen tamamında ilgi uyandırmakla beraber çok uzun bir süre boyunca ancak teorik bir bakış açısıyla ele alınabilmiş ve bilimsel tarzda tanımlanmamış olan rüya görme olayının bu durumu 1950’lerden sonra değişmeye başlamıştır. Bu tarijlerden sonra elektriksel araştırma teknikleri geliştirilmiş, uyku laboratuarları kurulmuş ve rüyalar hakkında bilimsel veriler toplanması başlamıştır. Psikolojik rüya yorumları ile rüyalara yeni ve bilimsel bir bakış açısı getirildiği gibi rüya analizi sayesinde bazı psikolojik problemlerin açığa çıkarılması ve çözülmesi de mümkün hale gelmiştir.

Sigmund Freud bilinçaltımızın zihnimiz uyanık haldeyken kabul etmediğimiz/etmek istemediğimiz birçok şeyin lağım çukuru olduğunu söylemiş ve Avrupa’yı bu görüşüyle dehşete düşürmüştü. Freud’a göre sansüre uğramış, baskı altına alınmış anılar, aile içi zina eğilimi gibi çeşitli utanç verici ve tedirgin edici duygu ve durumlara dair istekler, düşünceler ve ilkel güdüler rüya görme sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu teoriye göre görülen her rüya anlamlı bir içeriğe sahiptir fakat rüyanın anlamını çıkarabilmek için rüyanın görünen yanının ötesinde bulunan süzgeçten geçmiş yanına dikkat etmek gerekir. Rüyalar yasaklanmış fakat bilinçaltında var olan isteklerle bu istekleri engelleyen güçlerin uzlaşması sonucunda ortaya çıkar. Rüyanın asıl işlevi bilinçaltında bulunan ve kabul edilemeyen içgüdüsel isteklerin fantezisini kurarak doyum sağlamaktır.
+6 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
Analitik psikoloji okulunu kuran Carl Gustav Jung ise rüya görme meselesine başka bir açıdan bakmıştır. Jung, rüyayı Freud gibi sadece bir nevroz belirtisi olarak görmemiş, rüya görmenin nevrotik belirtiler gösteren, akli bozukluğu olan insanlar kadar diğer insanların huzuru için de önemli olan doğal bir psişik olgu olarak kabul etmiştir. İkisinin psikolojik rüya yorumları konusuna bakış açılarındaki temel fark şudur: Freud rüyanın sakladığı şeylere, Jung ise ne açıkladığına yoğunlaşmıştır. Psikolog Robert Ornstein rüyaların önemi hakkında konuşurken hayatımızın uykuda geçen bu üçte birlik bölümünün bir kendimizi keşfetme fırsatı olabileceğini hiç düşünmediğimizi söylemiştir. Ornstein ayrıca; rüya bilincinden faydalanarak hayatımızın diğer bölümlerini zenginleştirecek psikolojik ve kültürel mekanizmalardan yoksun olduğumuzu da ifade etmiştir.
+7 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
Trans halindeyken söyledikleri kaydedilen ve titizlikle belgelenen Edgar Cayce uyku veya trans halinde iken geçmişi ve geleceği görmüş; hastalıklara teşhis getirerek binlerce kişiye uygulamaları gereken tedavi yöntemlerini söylemiştir. Jung’un söz ettiği kollektif bilinç yerine Cayce ‘insan yaşamının başlamasından bu yana var olan zihinsel aktivitelerin tamamının beslediği bir düşünce nehri’ olarak tanımladığı kollektif veya evrensel bir bilinçaltı olduğundan söz etmiştir. Bireysel psikoloji okulunu kurmuş olan Alfred Adler eski çağlarda yaşayan insanların rüya yorumları ile bizlerden daha fazla ilgilendiğini ve rüyaların dili konusunda günümüzün ortalama insanından daha bilgili olduğunu söylemiştir. Adler’in rüya yorumu teorisi insanın kendini devamlı olarak gelecek zamanlara hazırladığı anlayışından kaynaklanır. Adler için rüya, düşünce sürecinin insanın yaşam tarzıyla uyum halinde olan bir parçasıdır ve rüyalar da rüya görenin yaşama şu anda, şimdiki bakışıyla geleceğe dönük amaçları ve bunlara ulaşma yolundaki planlarının birleşimidir.
+7 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
Psikiyatri biliminin rüya ile ilgilenmeye başlaması 100 yıl kadar öncesine dayanır. Psikoloji biliminin bu komuya eğilmesi ise Freud’la başlamıştır. Psikolojiye göre rüyalar dışarıdan gelen haber vericiler değil iç süreçlerimizin yansımasıdırlar. Rüya gördüğümüz sırada hayatımıza dair bazı konuları gözden geçiririz ama bu gözden geçirme farklı bir dille, rüyaların dili ile gerçekleşir.Psikologlara göre rüya beyinde önemli değişikliklere sebep olan somut bir olaydır. Rüyalar bedenimizi de etkiler ve bütün bu değişiklikler cihazlarla ölçülebilmektedir. Rüyalar dış faktörlerden etkilenir ama rüya içeriğini etkileme konusunda içsel dünyamız daha baskındır. Burada içsel dünya olarak kastedilen şey insanın psikolojik durumu; yani düşünce ve duyguları, üzüntü ve sevinçleri, korkuları, beklentileri ve mücadele etmesi gereken problemlerdir.

Kişi rüya görürken pasif bir izleyici değildir, aktif bir mesai halindedir. Rüyalarımız esnasında önem verdiğimiz konular ve sorunları ele alır, bunlara dair değerlendirmeler yapıp çözümler getirmeye çalışırız. Hatta kararlar alır ve farkında olalım veya olmayalım; bu kararları hayatımızda kullanırız. Rüyadaki nesneler oldukları şeyi değil başka bir şeyi sembolize ederler ve psikolojde gördüğü nesnenin kişideki anlamı araştırılır. Rüyada görülen bir köpek, bir cüzdan ya da bir ağaç birer semboldür ve bu semboller kişinin hayatındaki farklı bir şeye karşılık gelir. İnsanların hayatları farklı olduğundan, aynı nesne farklı insanlar için başka başka şeyleri sembolize eder. Simgenin anlamını belirleyen şey rüyasında o simgeyi gören kişinin algısıdır. Hemen herkes ve her dönem için aynı anlama sahip olan simgeler de vardır ama bunların sayısı oldukça azdır.
+7 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
Psikolojideki bilişsel terapi ekolünün kurucusu olan Dr. Beck, rüyaların bir tür biyopsiye benzediğini söylemiştir. Biyopsi ile fiziksel hastalıklara tanı konulabilmesi gibi, rüya analizi ile de psikolojik ve psikiyatrik sorunların kaynağına inmek mümkündür. Kişinin rüyasını anlamak, onun hangi sorunlardan rahatsız olduğunun ve bu sorunların hayatını ne derecede etkilediğinin de anlaşılmasına yardımcı olur. Rüyaların içeriği psikolojik sorunun niteliğine göre değişmektedir. Örneğin bunalımda olan kişilerin rüyasında depresyon halinin karakteristik unsurları olan çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygular belirgin bir şekilde görülür. Kaygı, anksiyete sorunu olan kişilerin rüyaları ise çoğunlukla tehlike temasını içeren, korkutucu rüyalardır. Kişinin durumu düzelmeye başlayınca bunun rüyaları üzerinde de olumlu değişiklikler yaptığı görülmüştür.

Günümüzde birçok psikolog; rüya terapisi yönteminden, gerek kendisine danışan kişinin durumunu anlamak, gerekse terapide ilerleme olup olmadığını tespit etmek için faydalanmaktadır.
+2 oy
Karga Rüya Bilgesi (1.3m puan)  
Psikolojik rüya yorumları en sevdiğim yorum türlerinden. Diğer türlü çok sallamasyon tabirlere rastlıyorum. Aslında rüyalar psikolojimize ve bilinçaltımıza açılan kapılardır. Her rüya bir şekilde işaret rüyasıdır. En azından sorunlarımızı, çözmemiz gerekenleri yansıtır veya olası gelecekle ilgili mesajlar içerir.

İlgili rüyalar

+11 oy
3 yorum 256 okuma
Simge 3 Haziran 2017 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+14 oy
26 yorum 544 okuma
Simge 6 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+3 oy
2 yorum 270 okuma
vetre 11 Aralık 2020 Analiz kategorisinde vetre Rüya Bilgesi (554k puan)   yazdı
+3 oy
12 yorum 272 okuma
+6 oy
14 yorum 330 okuma
vetre 5 Ocak 2021 Analiz kategorisinde vetre Rüya Bilgesi (554k puan)   yazdı
+5 oy
1 yorum 332 okuma
+9 oy
1 yorum 855 okuma
sonsuz 23 Mayıs 2017 Bilgi kategorisinde sonsuz Astral Gezgini (163k puan)   yazdı
+5 oy
2 yorum 325 okuma
Arşiv 30 Nisan 2016 Rüya kategorisinde Arşiv Rüya Kurucu (78.0k puan)   yazdı
+5 oy
1 yorum 113 okuma
Dreamland 14 Mayıs 2020 Rüya kategorisinde Dreamland Rüyazede (1.4k puan)   yazdı
+8 oy
3 yorum 235 okuma
Simge 10 Haziran 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+8 oy
2 yorum 340 okuma
Simge 13 Mayıs 2019 Analiz kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+7 oy
5 yorum 192 okuma
Simge 4 Nisan 2019 Analiz kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı


Rüyada Rüya Yorumu ve Analizi rüyalarınızın bilimsel ve psikolojik açıdan yorumlanmasını ve islami tabiri için bir ortam sağlar. Rüya yorum ve tabirlerine siz de destek olabilir, bilgilerinizi ve sezgilerinizi rüya görenlerle paylaşabilirsiniz.

Rüya günlüğü olan sitemizde kişiye özel rüya analizi, rüya yorumu ve rüya tabiri hizmetleri verilmektedir. Rüyalarınızı yorumlatmak için kimden yorum istediğinizi rüyanın sonuna veya etiket bölümüne ekleyebilirsiniz.

Puan Tablosu

Rüya yazmak : -1000
Yorum yazmak: +120
Düşünce yazmak: +12
Rüya oylamak: +2
Yorum oylamak: +4
Rüyanıza en iyi yorum seçmek: +150
Yorumunuzun en iyi seçilmesi: +350
Yorumunuzun her artı oyu: +10
Rüyanızın her artı oyu: +5
Rüyanızın her okunması: +1

Özgün Rüya Tabirleri

Kategoriler

18.8k rüya

158k yorum

21.9k düş-ünce

7.8k üye

362 Aktif
1 Üye ve 361 misafir
Aktif olan üyeler
Bugün : 8442
Dün : 23857
Toplam : 48066788
Rüya yorumu, rüya tabiri, rüya görüşmeciliği ve rüya analizi gibi kişiye özel bölümlerimiz vardır. Rüyada rüya sitemizde üyelerimize özel mesaj, duvar yazıları gibi sistemler mevcuttur. Ayrıca üye olmadan da yorum ve tabir yazabilirsiniz. Uyarı: Rüya ve yorum içeriklerinden sitemiz sorumlu değildir. Buradaki bilgiler size sadece farklı bir bakış açısı sağlar.
...