Rüya yorum sitemize üye olun, düzenli olarak rüyalarınızı yorumlayalım. Eğer bir tek rüya yorumlatmak istiyorsanız konu ile ilgili başlığın altına yazabilirsiniz.
+4 oy
170 okuma
mustafaharputi Analiz kategorisinde Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
yeniden gösterildi
Nasıl rüya gördüğümüz, kabusların ne olduğu, bazı rüyaların neden diğerlerinden daha akılda kalıcı olduğu araştımacılar tarafından çalışıldı.

Yorumunuz

Adınız (isteğe bağlı):
Gizlilik: E-posta adresiniz yalnızca bu bildirimlerin gönderilmesi için kullanılacak.
Spam Koruması:
gece ne renktir?
Gelecekte bu doğrulamadan kurtulmak için, lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.

8 Yorum

+3 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
 
En İyi Yorum
Hayaller, uyurken zihinlerimizin yarattığı hikayeler ve imgelerdir. Eğlenceli, romantik, rahatsız edici, korkutucu ve bazen de tuhaf olabilirler. Bu makale nasıl rüya gördüğümüzü, kabusların ne olduğunu, bazı rüyaların neden diğerlerinden daha akılda kalıcı olduğunu ele alıyor. Uyku, döngülerden oluşur. Her bir tam uyku döngüsü yaklaşık 90 ila 110 dakika sürer. Çoğu rüya, hızlı göz hareketi (REM) uykusu olarak bilinen bir evrede gerçekleşir. İlk REM uyku süresi genellikle uykuya daldıktan 70 ila 90 dakika sonra ortaya çıkar. Bu aşamada, beyin sapından motor nöronları üzerine glisin olarak bilinen bir amino asit salınır. Bu motor nöronlar beyinden veya omurilikten dışa doğru uyarı gönderir. Bu glisin salınımı, vücudun etkili bir şekilde felce uğramasına neden olur.

Bu felç halinin, doğanın o sırada kurduğumuz hayalleri gerçekleştirmeye kalkışarak kendimize zarar verme riskini ortadan kaldırdığımıza emin olmanın bir yolu olduğuna inanılıyor. Her gece ilk uyku döngüleri;nispeten kısa REM periyotları ve uzun derin uyku dönemleri içerir. Gece ilerledikçe REM uyku süreleri uzarkenderin uyku azalır. Araştırmacılar, rüya görme ve REM uykusu arasındaki ilişki hakkında farklı teorilere sahiptirler. REM-uyku fizyolojisi rüya deneyimini açıklar mı? Yoksa rüya görülebilmesi için REM uykusunda olmak gerekli değil midir?

Bir çalışma, rüya görmenin hem REM hem de REM olmayan (NREM) uyku sırasında olabileceğini, ancak farklı fizyolojik işlemlerin her aşamadaki hayallerin altında kaldığını göstermiştir.

Bu dönemlerde ortaya çıkan rüyalar hem nitelik hem de nicelik açısından önemli farklılıklar gösterebilir ve muhtemelen farklı süreçlerden kaynaklanır. REM uykusundan uyandıktan sonra NREM uykusuyla karşılaştırıldığında görsel imajların daha yaygın olduğu görülmektedir. İnsanlar REM uyanışlarının %83'ünden sonra görsel görüntüler bildirdi, ancak evre 2 uykusundan sonra bu değer %34'tü.

Bir çalışma, kortizol hormonunun uyku sırasında hafıza sistemlerinin kontrolünde önemli bir rol oynadığını öne sürdü. Yüksek kortizol seviyeleri gece geç saatlerde ve REM uykusunda gözlendi. Kortizol, hipokampus ve neokorteks arasındaki etkileşimi etkiler. Bu etkileşimin belirli bir bellek konsolidasyonu türü üzerinde bir etkisi olduğu görülüyor. Bunlar rüyaların içeriğini etkileyebilir. NREM uykusunda, neokorteks ve hipokampus arasındaki etkileşim bozulmaz ve tipik epizodik anılar meydana gelir. Bununla birlikte, REM uykusunda rüya içeriği sadece neokortikal aktivasyonu yansıtır. Hayallerin parçalanmış ve tuhaf olma ihtimali daha yüksektir.
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Bir kabus sırasında insan; öfke, suçluluk, üzüntü veya depresyon gibi bir dizi rahatsız edici duygu yaşayabilir. Ancak, en yaygın duygular korku ve endişedir. Kişi genellikle rüya sırasında en az bir kez uyanır. Kötü rüyaların nedenleri şunlardır:

    stres
    korku
    travma
    duygusal konular
    ilaç kullanımı
    hastalık
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
"Kabus" olarak tanımlanan 253 rüyayı inceleyen bir araştırma, sık sık şu durumları içerdiklerini buldu:

    fiziksel saldırganlık
    tuhaf ve duygusal olarak yoğun durumlar
    başarısızlıklar ve talihsiz sonlar

Bu kabusların üçte birinde korku dışında birincil duygular vardı. 431 kötü rüyadakabusların aksine kişilerarası çatışmalar yaygındı. Sadece yarısından fazlası korku dışında birincil duyguları içeriyordu. Başka bir çalışmada840 Alman atlet, önemli bir yarışma veya maçtan önceki gecelerde meydana gelen üzücü rüyalarını anlattılar. Sporcuların yaklaşık %15'i son 12 ayda önemli bir yarışmadan önce en az bir üzücü rüya gördüğünü bildirdiler. Bunların çoğu atletik başarısızlıkla ilgiliydi. Aile içi şiddete maruz kalan 30 kadının rüya deneyimlerini tanımladıkları başka bir çalışmada, yarısının haftalık kabuslar yaşadıklarıve yarıdan fazlasının tekrarlayan sahneler yaşadıkları ortaya çıktı.

Bu kabuslarda sıklıkla şunlar yer alıyordu:

    boğulmak
    kovalanmak
    öldürülmek
    başka birini öldürmek
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Tekrarlayan rüyalar hakkındaki bir teori detehdit simülasyon teorisidir. Bu teoriye görerüyalar, insanları muhtemelen uyanıkken karşılaşabilecekleri tehditlere hazırlamak için tehdit edici olayları tekrar tekrar simüle etmeyi amaçlayan eski bir biyolojik savunma mekanizmasıdır. Araştırmacılar, tehdit edici bir ortamda yaşayan çocukların, daha aktif olarak rüya göreceklerini ve en az bir çalışmanın bunu doğruladığını öne sürdüler. Bir araştırmada, şiddetli travma geçiren çocuklar, travma yaşamamış çocuklara kıyasla çok daha fazla sayıda rüya ve daha fazla sayıda tehdit içeren rüya olayı yaşamışlardır. Ancak, herhangi bir travma geçirmemiş olan 4-12 yaşları arasındaki 190 okul çocuğunun hayallerini inceleyen bir çalışmada, aşağıdakilere dikkat çekilmiştir:

    Korku, rüyaların %75,8'inde ve endişe %67,4'ünde vardı.
    Korkunç rüyalar %80,5'i temsil ediyordu.
    Rüyada korku, 4 ila 6 yaş arası çocuklar arasında yaygındı. Bu korkular, 10 ila 12 yaşları arasında daha az görülmeye başlıyordu.
    Yaş grupları arasında korku çeşitleri, kaygılar ve hayaller değişiyordu. Hayali yaratıklarla ilgili korku ve korkutucu hayaller yaşla birlikte azalırken, test performansı ile ilgili endişeler yaşla birlikte artıyordu.
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Bir çalışmada610 gençten gelen rüya raporları, hem 13 hem de 16 yaşında rahatsız edici ve normal rüyaların olduğunu gösterdi. Ancakrahatsız edici rüyalarergen kızlar arasında özellikle yaygındı. Sık sık rahatsız edici rüyalar gören kızların 13 yaşında bile sürekli kaygı belirtileri göstermeleri daha olasıydı. Bazı şartlar bazı insanlarda kabus sıklığını arttırıyor gibi görünmekteydi.

Bunların bir kısmı şunlardır:

    Migren: Çoğunlukla korkutucu kabuslar gibi karmaşık görsel imgelere sahip tekrarlayan rüyalar, migren aura semptomları olarak ortaya çıkabilir. Bu rüyalar genellikle korku ve ıstırap duygularını içerir.
    Uyku apnesi: Uyku apnesi olan insanlar uyurken sadece horlayanlara göre duygusal olarak daha olumsuz rüyalar görürler.
    Depresyon: Sık görülen kabuslar, major depresyonlu bireylerde intihar eğilimi ile ilişkilidir.
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Gece Veya Uyku Terörleri

Gece terörleri kabuslardan farklıdır. Gece terörü yaşayan bir çocukta şu bulgular gözlenebilir:

    Çığlık atmak
    Bağırmak
    Etrafta dolaşmak
    Panik
    Yataktan atlamak
    Onları rahatlatmaya çalışan ebeveynleri tanımakta başarısız olmak

Gece terörleri derin NREM uykusundan aniden uyanırken meydana gelirken, kabusların REM uykusu sırasında gerçekleştiği düşünülür.

Çocukların yaklaşık yüzde 1 ila 6'sının çocukluklarında bir noktada uyku terörü yaşadıkları düşünülmektedir. 3 ila 12 yaş arası çocuklarda sık görülür. Çocuklar, gözleri açık olsalar bile bu bölümlerde tam olarak uyanık değillerdir ve genellikle ertesi gün olayı hatırlamazlar. Bu epizodlar genellikle gecenin erken saatlerinde görülür ve 15 dakika kadar devam edebilir. Gece terörü, aile içinde gece terörü ya da uyurgezerlik davranışı öyküsü olan çocuklarda daha yaygındır.

Bir gece terörü atağı, aşağıdakilerden herhangi biri tarafından tetiklenebilir:

    Çocuktayorgunluk, ateş veya bazı ilaç türleri gibi derin uykuyu arttıran faktörler
    Heyecan, anksiyete veya ani gürültü gibi çocuğun derin uykudan uyanmasını daha muhtemel kılan faktörler

Gece terörleri ayrıca büyük bademcikler ve adenoidlerle de ilişkilendirilmiştir.
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Tekrarlanan rüya, uyurken düzenli olarak görülen bir rüya türüdür. 212 yinelenen rüyanın raporundan oluşan bir çalışmada elde edilen verilere göre:

    Üç rüyadan ikisi, tehlikeli bir durum ve kişiye yönelik bir veya daha fazla tehdit içeriyordu. Kişi bir tehditle karşı karşıya kalırken, olası ve makul olan savunma veya kaçınma eylemleri yapma eğilimindeydi.
    Tekrarlayan rüyaların %15'inden azında gerçekçi ve olası durumlar görüldü. Bunlarda, kişi çabalara rağmen tehditten kaçmayı nadiren başardı.
    Beyin lezyonu ve nörogörüntüleme çalışmaları, temporo-parieto-oksipital birleşme ve ventromesial prefrontal korteksin rüyanın hatırlanmasında önemli rol oynadığını göstermiştir.
    Yüzey EEG çalışmaları, başarılı rüya hatırlama ile ilişkili uyku kortikal salınımlarının uyanıkken epizodik anılar oluşturma ve hatırlamada yer alanlarla aynı olduğunu göstermiştir.
    Spesifik kortikal aktivite, REM uykusundan uyandıktan sonra başarılı bir rüya hatırlama ile ilişkilendirilerek uyanıklık sırasında rüya hatırlama ve epizodik hafızanın birbirine bağlandığı teorisini güçlendirmiştir.
    Beynin farklı bir alanı, evre 2 NREM uykusundan uyandıktan sonra başarılı rüya hatırlama ile ilişkilendirilmiştir.

Genel olarak, bu bulgular, epizodik anıları kodlamanın ve hatırlamanın altında yatan mekanizmaların uyanık ya da uykudaykenaynı kaldığını göstermektedir.

MRG tekniklerini kullanan bir başka çalışma, canlı, tuhaf ve duygusal olarak yoğun rüyaların (insanların genellikle hatırladığı rüyalar) amigdala ve hipokampus olarak bilinen beyin bölgelerinin bölümleriyle bağlantılı olduğunu buldu. Amigdala, duygusal reaksiyonların işlenmesinde ve hafızasında birincil rol oynar. Hipokampus, bilgileri kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya taşımak gibi önemli hafıza fonksiyonlarında görev alır.
+4 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Charcot-Wilbrand sendromu olarak bilinen klinik bir rahatsızlığa sahip kişiler, rüya görme yeteneğini kaybederler. Beynin bir kısmında sağ alt lingual gyrus olarak bilinen bir lezyon yaşayan bir kişide rüya görme yeteneğinin kaybı da kaydedilmiştir. Bu alan görsel korteks içinde bulunur. Beynin görsel işleme, duygu ve görsel anılarla ilişkilendirilen bu alanı, rüyaları yaratmada veya aktarmada rol oynar.

İnsanlar binlerce yıldır rüyalar hakkında spekülasyonlar yapmışlardır, ancak son zamanlarda teknolojideki ilerlemeler beyin aktivitesini hayal ettiğimizde gerçekte ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak şekilde incelemeyi mümkün kılmıştır. Ancakrüyalar hakkında halen pek çok konu gizemini korumaktadır.

İlgili bir rüya bulunamadı



Rüyada Rüya Yorumu ve Analizi rüyalarınızın bilimsel ve psikolojik açıdan yorumlanmasını ve islami tabiri için bir ortam sağlar. Rüya yorum ve tabirlerine siz de destek olabilir, bilgilerinizi ve sezgilerinizi rüya görenlerle paylaşabilirsiniz.

Rüya günlüğü olan sitemizde kişiye özel rüya analizi, rüya yorumu ve rüya tabiri hizmetleri verilmektedir. Rüyalarınızı yorumlatmak için kimden yorum istediğinizi rüyanın sonuna veya etiket bölümüne ekleyebilirsiniz.

Puan Tablosu

Rüya yazmak : -1000
Yorum yazmak: +120
Düşünce yazmak: +12
Rüya oylamak: +2
Yorum oylamak: +4
Rüyanıza en iyi yorum seçmek: +150
Yorumunuzun en iyi seçilmesi: +350
Yorumunuzun her artı oyu: +10
Rüyanızın her artı oyu: +5
Rüyanızın her okunması: +1

Özgün Rüya Tabirleri

Kategoriler

18.8k rüya

158k yorum

21.9k düş-ünce

7.8k üye

441 Aktif
0 Üye ve 441 misafir
Bugün : 21526
Dün : 23857
Toplam : 48079831
Rüya yorumu, rüya tabiri, rüya görüşmeciliği ve rüya analizi gibi kişiye özel bölümlerimiz vardır. Rüyada rüya sitemizde üyelerimize özel mesaj, duvar yazıları gibi sistemler mevcuttur. Ayrıca üye olmadan da yorum ve tabir yazabilirsiniz. Uyarı: Rüya ve yorum içeriklerinden sitemiz sorumlu değildir. Buradaki bilgiler size sadece farklı bir bakış açısı sağlar.
...