Rüya yorum sitemize üye olun, düzenli olarak rüyalarınızı yorumlayalım. Eğer bir tek rüya yorumlatmak istiyorsanız konu ile ilgili başlığın altına yazabilirsiniz.
+14 oy
192 okuma
Simge Bilgi kategorisinde Astral Gezgini (184k puan)  
Rüya denilince hemen hemen akla ilk gelen olgular bilinç ve bilinçaltı kavramlarıdır. Rüyanın bilinçle ve bilinçaltıyla çok sıkı bir ilişkisi vardır. Psikologlara göre birçok rüya, bilinçaltından gelen mesajlar doğrultusunda uykuda insanlar tarafından tecrübe edilmektedir. Bilinçaltında birikmiş olan birçok malzeme, geceleyin uyku sırasında rüyalarda kendini göstermektedir. Bu anlamda rüyaların kompleks yapısının anlaşılabilmesi için bilinçaltı çalışmamız açısından önemli bir yer tutmaktadır.

Yorumunuz

Adınız (isteğe bağlı):
Gizlilik: E-posta adresiniz yalnızca bu bildirimlerin gönderilmesi için kullanılacak.
Spam Koruması:
gece ne renktir?
Gelecekte bu doğrulamadan kurtulmak için, lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.

6 Yorum

+9 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
seçti
 
En İyi Yorum
Bilinç ve Bilinçaltı
Genel anlamda bilinç şu şekilde tanımlanmaktadır: “Bilinç, birinin anılarının, duygularının ve bedensel duyumlarının olduğu kadar, görsel ve işitsel dış dünya olaylarının da farkında olmasını kapsayan bir süreçtir. Uyku, bilinç ile bilinçsizlik arasındaki en açık ayrımdır. Bilinç, içsel ve dışsal durumların o andaki farkındalığı olarak tanımlanır. Bu tanıma göre bilincin iki yönü vardır:

-Bilinç, çevresel uyaranların fark edilmesini içerir. Örneğin, aniden bir kuşun ötüşünün, keskin bir diş ağrısının ya da eski bir arkadaşın görsel olarak tanıma farkına varılır.

-Bilinç aynı zamanda, bir kimsenin kendi zihinsel olaylarına ait düşüncelerini de kapsar- bu düşünceler, sizin dahilî benlik ve farkındalık duygularınızdan ve anılarınızdan kaynaklanır. Örnek olarak; bir kuşun adını, dişçinizin telefon numarasını ya da kalabalığın içinde ne kadar  utangaç olduğunuzu düşünebilirsiniz.”

Psikoloji açısından temel referanslar arasında gösterilen “İnsan ve Davranışı” isimli kitaba bakılacak olunursa bilinçaltı şu şekilde tanımlanmaktadır: “Bilinçaltı farkında olunmayan arzu, istek, dürtü, duygu ve düşüncelerin depolandığı büyük hazneyi temsil eder. Örneğin yakın bir arkadaşa duyulan derin kin bilinçaltında saklanır. Bilinçaltındaki bu arzu, istek, dürtü, duygu ve düşünceler sürekli davranışı etkiler ancak kişi bu etkinin farkında olmaz.”

Fechner’e göre; zihin bir buzdağına benzemektedir. Şöyle ki, buzdağının önemli bir bölümü yüzeyin altında kalan ve görünmeyen buzdağını, yani zihnin gözlemlenemeyen güçler tarafından idare edilen bölümünü temsil eder. İşte bu gözlemlenemeyen bölüme bilinçaltı denilmektedir. Bilinçaltı duygu ve düşünceleri, davranışı doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir.
+9 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
Rüyaların Uyanıklık Yaşamı İle İlişkisi

“Haffner’e göre, birinci planda rüyalar, uyanıklık yaşamını sürdürür. Rüyalarımız, kendilerini kısa süre önce bilincimizde yer almış düşüncelere düzenli olarak bağlarlar. Dikkatli bir gözlem, bir rüyayı, bir gün öncesinin yaşantılarına bağlayan bir ipliği hemen her zaman bulacaktır. Jessen ise ruhbilim kitabında biraz daha geniş bir biçimde yaklaşır ve bir rüyanın içeriği, değişmez bir biçimde rüya görenin bireysel kişiliğine, yaşına, cinsiyetine, sınıfına, eğitim standardına ve alışılmış yaşam biçimi ile geçmiş tüm yaşamının olay ve deneyimlerine az ya da çok bağımlıdır. Yine bir başka filozof J.G.E. Maass; deneyimler, en sık olarak en sıcak tutkularımızın odaklandığı şeyleri rüyamızda gördüğümüz yolundaki görüşümüzü desteklemektedir. Ve bu da tutkularımızın rüyalarımız üzerinde bir etkisi olması gerektiğini gösterir. Hırslı adam, rüyalarında, kazanmış olduğu ya da kazandığını hayal ettiği ya da kazanmak istediği defne dalından taçları görür, oysa âşık, rüyalarında tatlı umutlarının nesnesiyle uğraşmaktadır… Yürekte uyuklayan tüm bedensel arzu ya da itilmişlikler, eğer bir şeyler onları harekete geçirirse, kendilerine eşlik eden düşüncelerden doğan bir rüyaya neden olur ya da zaten var olan bir düşe bu düşüncelerin karışmasına yol açarlar.”
+9 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
“Rüyaları anlamak için bilinçaltı ile bilinçaltı katmanlarının nasıl bir işbirliği içinde olduğunu bilmek önemlidir. Böylece görülen rüyaların hangi katmandan geldiğini kolayca ayırt etmek mümkündür. Onları yorumlamak da kolaylaşır. R. Şanal, “Kuantum Düşünce Tekniği” isimli kitabında katmanlar arasındaki işbirliğini; “Rüyalar, insanın değişik katmanlarından bilince ulaşan mesajlardır.” diyerek açıklamıştır. Bilinç, farkındalık sınırlı olan bir alanı kapsar. Örneğin bir konsere gidildiğinde orada birçok şey görülür, duyulur ve hissedilir. Belki binlerce detay vardır. Fakat sıra bunları hatırlamaya gelince sadece birkaç sözcük dile getirilir. Bunun gibi, herhangi bir durumda duyusal girdiler, düşünceler ve duyguların tümünü bir anda hatırlamak mümkün olmaz. Ancak bilinçaltı düzeyde saniyede üç milyon veri saklanabilir. Bütün bu verileri yüklemiş olan bilinçaltı, istenilen durumda uygun olan bilgiyi insana vermek için hazır beklemektedir. O anlamlılık ve amaçlılık koduna uygun olarak çalışır. Amacı insanın kendisinde bulunan mevcut potansiyeli ortaya çıkarmaktır. Bu yüzden kişiye sunduğu her görüntü, sembol ve sözün bir amacı vardır. Bu anlamda her rüyanın uyanıklık yaşamla ilgisi vardır. Bu yüzden rüyalarla işbirliği bilinçaltı ile de işbirliği demektir. Bu da bilinçaltı yaşananlardan etkilendiği ve kaydettiği için rüya direkt olarak uyanıklık yaşamla ilişkilidir.”
+9 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
“Bununla birlikte; düşlerde, günlük yaşam, zahmetleri ve hazları, sevinçleri ve acıları ile asla yinelenmez görüşü de vardır. Tersine, düşlerin başlıca amacı kişiyi onlardan arındırmaktır. Hatta aklımız bir şeylerle dopdolu olduğunda, derin acılarla perişan olduğumuzda ya da tüm zekâ gücümüz bir sorun tarafından emildiğinde bile bir düş, bizim duygusal durumumuza bürünüp gerçekliği simgelerle temsil etmekten başka hiçbir şey yapmayacaktır. Strümpell; düşlerin doğası ve kökeni üzerine yaptığı çalışmada aynı etkiden söz eder ve düş gören insan uyanıklık bilinçliliğinin dünyasından uzaklaştırılır. Ayrıca düşlerde uyanıklık bilinçliliğimizin düzenli içeriklerine ilişkin belleğimiz ve de bilinçliliğimizin normal davranışları hemen tümüyle yitmiştir. Düşlerde akıl, uyanıklık yaşamının olağan içerikleri ve olaylarından neredeyse belleksiz bir biçimde kopar diye yazar.”
+10 oy
Simge Astral Gezgini (184k puan)  
. Rüyaların Malzemesi Olarak Düşlerde Bellek

Bir düşün içeriğini oluşturan tüm malzeme, bir biçimde yaşantıdan türemiştir; yani düş içinde yeniden üretilmiş veya anımsanmıştır. Bir düş, kişi uyanıkken sahip olduğunu bilmediği bilgi ve anıların kanıtlarını sağlayabilir. Düşlerin yeniden üretmek için malzeme (bir bakıma anımsanan ne de uyanıklık düşünce etkinliklerinde kullanılan malzeme) türettikleri kaynaklardan biri çocukluk yaşantısıdır. Hildebrandt; düşlerin, bazen en erken yaşlarımızın çok uzak hatta unutulmuş olaylarını hem de olağanüstü bir yeniden üretme gücüyle aklımıza geri getirdiklerini söyler. Düşler çocukluktan kalma malzemeyi ellerinin altında bulundurduklarından ve de hepimizin bildiği gibi bu malzeme büyük kesimiyle belleğimizin bilinçli yeteneğinde boşluklarla örtülmüş olduğundan bu koşullar ilginç düşler yaratırlar. Düşlerdeki belleğin en çarpıcı ve en az kavranabilir olan özelliklerinden biri de yeniden üretilen malzemenin seçiminde ortaya çıkmaktadır. Çünkü anımsanmaya değer bulunanlar, uyanıklık yaşamında olduğu gibi yalnızca en önemli olanlar değil tersine en önemsiz ve en anlamsız olanlar da olabilir.

Bireyin anımsayabildiği en eski anıları, önemsiz ve rastlantılı olanlardır. Yetişkinin anısında bu sürece değin önemli ve duygusal izlenimlerin izine bile rastlanmaz. Bilindiği gibi bellek, izlenimler arasında belli bir seçim yapar ve çocuklukta yapılan bu seçim de anlıksal olgunlukta yapılandan apayrı ilkelerle oluşmaktadır.
+5 oy
mustafaharputi Rüya Bilgesi (18.3m puan)  
Rüyalarda algıladığımız olaylar bir ilüzyon olsa da, olaylara verdiğimiz duygusal tepkiler gerçektir. Rüyada hissettiğimiz mutluluk ya da stresi gerçekten hissederiz. Rüyamızda düşündüğümüzde, gerçekten düşünürüz. Rüyada perşembenin çarşambadan önce geldiğini düşündüysek, yanlış düşünmüş olsak bile düşünmüşüz demektir.Belki de bu yüzden rüyalarımızı gerçeklikle karıştırmaya çok meyilliyiz: Bir şeyi yapmayı hayal etmek ve gerçekten yapmak, deneyimsel dünyamızı oluşturan sinirsel aktivite sistemleri nezdinde aynı şey olabilir.

İlgili rüyalar

+16 oy
18 yorum 398 okuma
Simge 12 Ağustos 2020 Analiz kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+3 oy
4 yorum 116 okuma
vetre 22 Aralık 2020 Analiz kategorisinde vetre Rüya Bilgesi (554k puan)   yazdı
+12 oy
7 yorum 221 okuma
Üstat_Simuy_Alaca 16 Mayıs 2021 Bilgi kategorisinde Üstat_Simuy_Alaca Profesyonel Yorumcu (461k puan)   yazdı
+25 oy
19 yorum 460 okuma
Simge 10 Ağustos 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+10 oy
4 yorum 368 okuma
Simge 25 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+11 oy
22 yorum 433 okuma
Simge 25 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+16 oy
17 yorum 408 okuma
Simge 15 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+12 oy
5 yorum 210 okuma
Simge 20 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+9 oy
3 yorum 231 okuma
Simge 28 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+11 oy
7 yorum 261 okuma
Simge 28 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+22 oy
1 yorum 316 okuma
sonsuz 24 Mayıs 2017 Bilgi kategorisinde sonsuz Astral Gezgini (163k puan)   yazdı
+5 oy
1 yorum 133 okuma
+12 oy
6 yorum 189 okuma
Simge 24 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı


Rüyada Rüya Yorumu ve Analizi rüyalarınızın bilimsel ve psikolojik açıdan yorumlanmasını ve islami tabiri için bir ortam sağlar. Rüya yorum ve tabirlerine siz de destek olabilir, bilgilerinizi ve sezgilerinizi rüya görenlerle paylaşabilirsiniz.

Rüya günlüğü olan sitemizde kişiye özel rüya analizi, rüya yorumu ve rüya tabiri hizmetleri verilmektedir. Rüyalarınızı yorumlatmak için kimden yorum istediğinizi rüyanın sonuna veya etiket bölümüne ekleyebilirsiniz.

Puan Tablosu

Rüya yazmak : -1000
Yorum yazmak: +120
Düşünce yazmak: +12
Rüya oylamak: +2
Yorum oylamak: +4
Rüyanıza en iyi yorum seçmek: +150
Yorumunuzun en iyi seçilmesi: +350
Yorumunuzun her artı oyu: +10
Rüyanızın her artı oyu: +5
Rüyanızın her okunması: +1

Özgün Rüya Tabirleri

Kategoriler

18.8k rüya

158k yorum

21.9k düş-ünce

7.8k üye

629 Aktif
1 Üye ve 628 misafir
Aktif olan üyeler
Bugün : 8177
Dün : 21898
Toplam : 48088349
Rüya yorumu, rüya tabiri, rüya görüşmeciliği ve rüya analizi gibi kişiye özel bölümlerimiz vardır. Rüyada rüya sitemizde üyelerimize özel mesaj, duvar yazıları gibi sistemler mevcuttur. Ayrıca üye olmadan da yorum ve tabir yazabilirsiniz. Uyarı: Rüya ve yorum içeriklerinden sitemiz sorumlu değildir. Buradaki bilgiler size sadece farklı bir bakış açısı sağlar.
...